**

    Sandrews, Luleå: Balde
    Regi: Stephen Norrington
    Manus: David S. Goyer
    Kampsportsinstruktörer: Jeff Ward, Wesley Snipes
    Tid: 2 tim 1 min
    I rollerna: Wesley Snipes, Kris Kristofferson, N’Bushe Wright, Stephen Dorff,
    m fl

    Halvdålig action med halvvampyr

    Låt mig börja med lite filmhistoria. Det gäller tyskarna som faktiskt redan 1922 gjorde den hittills bästa av alla vampyrfilmer. Nosferatu av F W Murnau, med Max Schreck som den vidriga vampyren.
    Möjligen att Werner Herzog 1979 kom i närheten med uppföljaren till den gamla tjugotalsfilmen med Klaus Kinski i huvudrollen.
     I jämförelse förblir den moderna serietidningsfiguren Blade en skugga när han hamnar på bioduken.
     Men det är klart, här har vi att göra med en grabbfilm som möjligen lockar tonåringar, som dessutom kan hämta lite inspiration till dataspelen.
     Som tonåring var jag själv barnsligt fascinerad av vampyrmyter, varulvar och bråd död. Jag till och med tecknade egna vampyrseier (nästan småskämmigt, eller hur), och därför kan jag ju inte bara avfärda Wesley Snipes skapelse.
     Ändå tycker jag att den äkta vampyrskräcken saknas.
     Detta tappra försök till hyperaction handlar alltså om Blade (Wesley Snipes). Han är född halvvampyr, edsvuren att försvara mänskligheten, trots att han själv inte är helt mänsklig. Förutom en muskulös hjälte måste en bedårande kvinna tillfogas handlingen. Mitt under en kamp mot en av vampyrerna blir Karen (N’Bushe Wright) biten. Lämpligt nog är hon hematolog och får bistå Blade med lite blodforskning.
     Hon listar ut att vampyrerna egentligen lider av ett slags hyperdiabetes och lyckas tillverka ett verksamt motmedel.
     Samtidigt pågår ett uppror i vampyrernas undre värld. Den unge Frost (Stephen Dorff) är less på di gamles traditioner. Han planerar en privat liten revolution i syfte att förena sig med tolv andar och bli riktig blodgud. För detta ändamål behöver han Blades halvmänskliga blod.
     Filmen påstås sjuda av mytologi och ockultism. Men jag kan inte låta bli att se det som naiv realism. Eller snarare naiv ungdomskult fylld av rotlöshet och kärlekslöshet. Den här kopplingen mellan blod och sexuellt överförbar smitta är ju lite övertydlig. Nästan lite pinsamt egentligen, det här barnsliga gottandet i blodiga scener. Men vad vet en halvgubbe som jag om halvvampyrer!?
     Blade är dock snäppet bättre än filmen Vampires som hade luleåpremiär för ett par veckor sedan. Men det är antagligen mycket mer underhållande att spela dataspelet än att se filmen.

    © PELLE LINDBLOM
    Texten får inte återpubliceras utan upphovsmannens tillstånd. Vid citering, ange källa.
    Till Journalisten Pelle Lindblom

    E-post