* * * *

    Filmstaden Luleå: Kolya
    Regi: Jan Sverak
    Manus: Zdenek Sverak, baserat på en berättelse av Pavel Taussig
    Tid: 1 tim 49 min
    I rollerna: Zdenek Sverak, Andrej Chalimon (Kolya), Libuse Safrankova, Ondrez Vetcy, m.fl

    En fin film

    En tjeckisk rulle har letat sig in i projektorn på Filmstaden i Luleå, en oscarsvinnare för bästa utländska film. Som vila från Hollywoods mallade episoder kan vi således njuta av Kolya. Och om någon skulle fråga mig hur den var, svarar jag:
            - Det var en fin film. Mycket fin. Och rolig.
            Vi befinner oss hos cellisten Louka i det forna Tjeckoslovakien under kommunismen. Ryska stormaktens stålhandske vilar över livet. En slags komisk och löjlig politiks tristess. Men eftersom Prag aldrig varit de grå fasadernas stad, så hamnar gråheten som liksom i bröstet. Cellisten Louka råkar dessutom säga för mycket till en hyperbyråkrat. Kontrollsamhället besegrar individen och Louka får sparken från sitt arbete som filharmoniker. Järnridån slås igen.
            Livet ska ändå levas, trots krossade illusioner. Louka extraknäcker som begravningsmusiker och har älskarinnor. Den inbitne ungkarlen får inte ihop nog med pengar och ingår ett skenäktenskap med en vacker ryska för några tusenlappar. Strax efter bröllopet flyr hon till Tyskland, och lämnar sin son Kolya kvar.
            Kolya. Barnet. Mitt i vardagens meningslöshet. Kommunismens hyckleri. Och det värsta av alla svek. Modern lämna sin son för ett par adidasdojor i väst. Hos en ungkarl.
            Barnet. Just precis! Barnet, som får världen att lysa för ett par nya tofflor utan reklammärke. Som håller Louka i handen vid övergångsstället. Som vill höra en saga. Som gråter. Som dessutom är ryss.
            Ockupationsmaktens barn. En bastard.
            Det är förstås Kolya som har kraft att rädda världen och skingra gråheten i denna vackra, sorgsna, komiska och kärleksfulla berättelse. En film där musiken är ett konststycke för sig, späckat med Dvorak och Smetana. Och där den lille ryske Andrej Chalimon gör ett fantastiskt porträtt av pojken Kolya.
            - Låter som en skittrist rulle recenserad av en sån där kulturjeppe, replikerar Svempa och Tony från Boden som ska låna pappas bil i helgen, åka till Luleå och gå på bio.
            Okej. Ni har rätt. Se den inte! Det blir väl som att se Kurosava utan textremsa. Och vem vill det? Jo, en japan!
            Sayonara.

    © PELLE LINDBLOM
    Texten får inte återpubliceras utan upphovsmannens tillstånd. Vid citering, ange källa.
    Till Journalisten Pelle Lindblom

    E-post