* * * *

    Sandrews, Luleå: Lost Higway
    Regi: David Lynch
    Manus: David Lynch och Barry Gifford
    Tid: 2 tim 15 min
    I rollerna: Bill Pullman, Patricia Arquette, Alice Wakefield, Balthazar Getty, Robert
    Blake, m.fl
     

    När film är som bäst rör den sig obehindrat i en fjärde drömlik dimension. Där blir det omöjliga möjligt, det oförklarliga lever sitt eget liv bortom förnuft och vetande. David Lynch visade en utomordentlig färdighet i denna konst i tv-serien Twin Peaks, samtidigt som han lyckades slå an en slags universell timrad furusjäl, inte långt från den norrbottniska. Kanske blev han också lite av en stilbildare för andra nordiska regissörer.
            I vart fall tog sig Lars von Triers Riket in i denna drömvärld av ockultism med humor och spänning på ett till synes lekfullt sätt. Samma sak med Rapport till himlen av Ulf Malmros.
            Efter Twin Peaks kom David Lynch med uppföljaren och långfilmen Fire Walk With Me som däremot blev ett rejält misslyckande. Inte heller med Hotellrum 603 lyckades han riktigt ta sig in i denna drömmens mustiga korridor.
            Men i Lost Higway har han verkligen lyckats återerövra drömmen och tränger sig ner i själens svarta rum i en drygt två timmar lång mardröm av värsta slag. En skräckthriller. Här svettas porerna av psykologisk stress och oförklarliga handlingsmönster. Allt är dröm och verklighet samtidigt. Saxofonisten Fred (Bill Pullman) dras in i sin egen mara där vansinnet hotar. I botten en svartsjuka mot hustrun Renée (Patricia Arquette). Eller är det hennes förflutna som skaver?
            En morgon ligger ett videoband utanför dörren. En filmsnutt ur deras liv. En mystisk man (Robert "Baretta" Blake) gästar lägenheten och filmar dem medan de sover.
            Skräckstämningen maler på. Ett mord är begånget, eller kommer att begås. Fred döms till döden. Men en annan man, kanske ur det förflutna, tar hans plats. Och där dyker hustrun Renée upp i annan skepnad. Och den mafiotiske Mr Eddie (Robert Loggia) gör entré som den vidrige utnyttjaren av mänskligt liv. På något underligt sätt faller allt på plats i slutet. Tiden var cirkulär. Möjligen lämnade Fred sin kropp för att skapa sitt eget öde.
            Det låter säkerligen en aning rörigt, och är det också. Men ändå lyckas David Lynch skapa en logik i denna drömlika röra. Resultatet är en erotiskt laddad och gastkramande thriller som lämnar ett behagligt utrymme för egna tolkningar. Filmen blir till en helhetsupplevelse. Skådespel, ljussättning, foto och musik i ett suggestivt samspel.

    © PELLE LINDBLOM
    Texten får inte återpubliceras utan upphovsmannens tillstånd. Vid citering, ange källa.
    Till Journalisten Pelle Lindblom

    E-post