"Det du inte visste att du ville ha"

En höstdag 2019 fick jag en överdos av den mediala ström som jag själv varit en del av i nära 30 års tid. Med en upplevelse av att de stora mediebolagen – det som brukar kallas mainstreammedia – blivit allt mer snuttifierade, och samtidigt ger intryck av att hålla sig till vissa partiska och förutsägbara narrativ. Exempelvis under #metoo, där ryktesspridningar och uthängningar ledde till att en rad olika publikationer efteråt fälldes i Pressens opinionsnämnd för att gravt ha brutit mot de pressetiska reglerna. Men vad hjälpte det?

Det mesta fortsätter som vanligt, utan större självrannsakan. Plötsligt kändes det viktigt att göra ett motdrag, även om jag som ensam aktör inte tillnärmelsevis har samma resurser, inga miljarder att spela med, som exempelvis Svt och SR. Men det var mitt pathos som talade. Så jag startade den oberoende kanalen "Mitt Öga" för att framförallt göra längre och mer uttömmande intervjuer som motvikt till snuttifieringen. Men också för att utmana mainstreammedias förutsägbara narrativ. Med kunniga, intressanta gäster med genomtänkta idéer. Här läggs samtal och intervjuer ut regelbundet.

Med en enkel studio i mitt arbetsrum i Luleå samtalar jag med – i mitt tycke – kloka och intressanta gäster. I en stor resväska packar jag ibland min portabla studio och reser iväg för att rikta ljuset mot andra ansikten. Två kameror, två stativ, två myggor och ett mixerbord.

Prenumerera gärna! Gillar du innehållet, stöd gärna kanalen som är helt fristående. Intäkter går företrädesvis till resor och teknik. Swishnumret är: 070 6929337. Men moraliskt stöd är minst lika värdefullt.